V zimním období vyhledáváme častěji teplé nápoje na zahřátí.

Vyzkoušejte náš recept na svařák, který bude chutnat i dětem.

Ingredience:

1 litr vody

1 lžíce čaje Bancha

hrst sušeného ovoce: rozinky, meruňky, křížaly apod.

koření: 3 hřebíčky, 1 celá skořice a 1 hvězdička badyánu

1-3 kolečka čerstvého zázvoru

na doslazení: ovocný sirup nebo med

Postup:

Vodu přivedeme k varu, zalijeme čaj a necháme několik minut louhovat. Scedíme čaj a dáme znovu vařit spolu s kořením, zázvorem a ovocem. Vaříme alespoň 10 minut. Poté vyjmeme koření a zázvor. Podáváme teplý nápoj s nabobtnalým ovocem, které má zajímavou chuť.

Svařák můžete připravit i bez čaje Bancha. Má však vyváženou chuť, která zabraňuje překyselenosti nápoje.

Pro vylepšení se může přidat sušená citrónová nebo pomerančová kůra.

Chuť zvýrazníme také čerstvým ovocem – jablky, švestkami nebo fíky.

Něco o čaji Bancha:

Bancha (banča) je známý japonský zelený čaj, který se sklízí v pozdním létě či na podzim. Jeho listy jsou sytě zelené, ploché, větší, mírně rolované a zpravidla obsahují jen menší podíl listových úlomků a stonků. Bancha je čaj s nižším obsahem kofeinu, a proto je určen pro běžné popíjení během celého dne. Má osvěžující a lehce povzbuzující účinek.

Vhodný i pro děti

Pokud svařák vaříte pro děti, přidejte max. jedno kolečko zázvoru a moc neslaďte.

S přípravou vám rádi pomohou i děti 🙂

Přejeme dobrou chuť!