Tradiční a chutná surovina, která v kuchyni nikdy nezklame. Podle výživových poradců by se luštěniny na našem talíři měly objevit alespoň dvakrát týdně, ideálně v podobě salátu či polévky. Nejlépe stravitelné jsou ve spojení se zeleninou a obilovinami.

Hrách je surovina s vysokým obsahem bílkovin, je velmi dobrým zdrojem draslíku a vitamínu B a je přirozeně bezlepkový. Hodí se pro vegetariány, z pohledu množství kyseliny listové také pro těhotné ženy (kyselina listová snižuje riziko vrozených vad plodu) a obecně pro všechny vyznavače zdravého životního stylu a strávníky snažící se udržet si optimální váhu. Nezanedbatelný je hlavně pro děti ve vývoji.

Pro lepší stravitelnost hrachu a obecně všech luštěnin je vhodné namáčení (nejlépe přes noc). Vodu poté slijeme a hrách uvaříme doměkka.

POLÉVKA ze žlutého hrachu s bavorskou klobáskou a rozmarýnem

Přísady:

150 g žlutého loupaného hrachu

2 l kuřecího vývaru

1 bobkový list, 2 stroužky česneku, 1 menší cibule

8 malých bavorských klobásek, 8 plátků anglické slaniny

8 snítek rozmarýnu, sůl, pepř, olivový olej, nastrouhaný parmazán

Příprava:

Hrách namočíme na čtyři hodiny do studené vody. Vodu slijeme, přilijeme vývar, přidáme cibuli, česnek a bobkový list a uvaříme doměkka. Vyjmeme bobkový list a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka.

Dochutíme parmazánem, solí a pepřem. Bavorské klobásky spolu se snítkou rozmarýnu zabalíme do anglické slaniny, vložíme pod gril a několik minut opékáme.

ŠOULET s hrachem a kroupami

Přísady:

250 g žlutého hrachu

150 g ječných krup

1 větší cibule, olivový olej, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl

Příprava:

Hrách namočíme na 12 hodin do studené vody a uvaříme bez soli doměkka. Kroupy máčíme pouze 2–3 hodiny a vaříme rovněž bez soli. Po uvaření smícháme, přidáme lžičku majoránky, rozdrcený česnek a osolíme. Na závěr přidáme osmaženou cibulku, promícháme a necháme pod poklicí odstát. Jako příloha se hodí kysané zelí nebo okurka.

HRACHOVÉ KARBANÁTKY 

Přísady:

1 hrnek uvařeného žlutého hrachu

1 menší cibule, 1 stroužek česneku

kukuřičná strouhanka a pohanková mouka dle potřeby 

olej, sůl, majoránka

Příprava:

Cibulku nakrájíme na jemno a osmažíme na oleji. Hrách smícháme s prolisovaným česnekem a cibulkou, přidáme sůl a rozmixujeme tyčovým mixérem. Směs zahustíme strouhankou a moukou – zhruba půl na půl. Těsto bude husté tak, že se z něj budou dobře tvarovat placky, může trochu lepit. Dochutíme solí, případně dalším česnekem a majoránkou.

Tvoříme placičky, které položíme na plech na pečicí papír a pečeme v troubě z každé strany cca 10 – 15 minut. Na plechu můžeme lehce zakápnout olejem.

Podáváme s dýňovou kaší (nebo bramborem, bramborovou kaší).

HRACHOVÉ NOKY

Přísady:

250 g žlutého hrachu

3 lžíce moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru

1 vejce, 2 ks bílek

3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce sádla

1 balení mletých mandlí, 1 hrnek cukru krystal

Příprava:

Po změknutí hrách prolisujeme sítem či rozmixujeme na kaši. Přidáme cukry (dle chuti), z bílků ušlehaný tuhý sníh a vejce. Mouky přidáváme tolik, aby nám vzniklo těsto jak na klasické noky.

Smažíme na sádle. Obalujeme v krystalovém cukru a mandlích.
Výborné teplé i studené.