Plné pole pampelišek je krásné pro oko ale také pro zdraví:-) Natrhejte si jich několik pro přípravu lahodného medu a ze zbytku upleťte dětem věneček do vlasů.

Pampeliška jako sirup, salát i lahodné víno

Důvodů, proč se pampeliška zabydlela nejen v tradičním českém bylinářství, ale i v kuchyni našich babiček je vícero. Pampeliška je jedna z prvních hojně rostoucích jarních bylin, a jak známo, po jaře bývalo vše zelené v kuchyni i v těle potřebné. Pampeliškové listy se přidávaly do polévek, nádivek a salátů. Čaj z květů dokáže uvolňovat hleny a má kladný vliv na dýchací cesty a trávení.

Později se ukázalo, že pampeliška obsahuje řadu vitamínů a minerálů (vitamín C, betakarotén, vitamíny B, draslík, sodík, železo vápník, síru atd.). V kořenu i listech rostliny najdeme látky, příznivě působící při diabetu. A tak se nemůžeme všímavým předkům divit, že pampelišku používali nejen jako zeleninu a léčivku, ale také jako základní surovinu pro výrobu pampeliškového „medu“ a vína.

Pampeliškový med

Užití hustého pampeliškového sirupu je kuchyni totožné s používáním včelího medu. Sirup medovité konzistence lze mazat či kapat na chleba s máslem, nebo jím sladit čaj. Výborná je i osvěžující citronáda slazená pampeliškovým medem. Pampeliškový sirup však není sladidlem ledajakým, neboť jej můžete užívat i jako podpůrný léčebný prostředek při nachlazení a pro lepší trávení.

Pampeliška pro těhotné a kojící ženy

Při dodržování předepsaných dávek nemá vedlejší účinky. Její hořké látky, ale mohou přecházet do mateřského mléka a miminko jej může odmítat. Pampeliškový čaj i salát je silně močopudný, což může těhotným činit potíže. Nepijeme jej proto večer před spaním.

RECEPT na přípravu pampeliškového medu:

400 ks květů rozkvetlé pampelišky

2 l vody

3 citróny

2 kg třtinového cukru 

Květy zbavíme zeleného okvětí, propereme, zalijeme horkou vodou a necháme 24 hodin odstát. Poté výluh scedíme, květy vymačkáme, do tekutiny přidáme šťávu ze dvou citronů a cukr. Vše pomaličku svaříme do zhoustnutí. Teplý sirup lijeme do sklenic se širokým hrdlem a sklenice uzavřeme. Zavaření není potřeba, o konzervaci se postará cukr. Naplněné sklenice uchováváme v tmavé a spíše chladnější místnosti.

Přejeme dobrou chuť!

 

Účinky pampelišky na organismus:

čistí krev, odstraňuje škodliviny z těla

podporuje trávení a látkovou výměnu, pomáhá proti zácpě

je močopudná

používá se při poruchách jater, ledvin, močových cest, žlučníku

snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků

pomáhá revmatikům

pampeliškový med je výborný proti kašli

pampeliškové mléko se používá k léčbě kuřích ok a bradavic

snižuje krevní tlak

Pampeliška se řadí mezi nejlepší druhy zelené zeleniny v Evropě. Obsahuje hodně vápníku, draslíku, vitamínu K, vlákninu, je zdrojem beta – karotenu a vitamínu A.

Z čerstvých mladých lístků se lisuje šťáva a používá se při jarních očistných kúrách.

Mléčná šťáva je lehce jedovatá. Při doteku může vzniknout kontaktní dermatitida.